Google
 

1 Mart 2007 Perşembe

Charlie

  • Karakter: Charlie Pace
  • Yaşadığı yer: Manchester
  • Mesleği: Rock grubu Drive Shaft’ın bas gitaristi
  • Oyuncu: Dominic Monaghan

Ada hayatı

Charlie, cana yakın bir genç ve eski bir müzisyendir. Claire’den hoşlanmaktadır ve bebeğiyle birlikte Claire’in, hayatının bir parçası olmasını istemektedir. Fakat işler karışır, Charlie eroin bağımlısıdır ancak adada bu alışkanlığından vazgeçmek üzeredir, ta ki uçağın enkazında bulunan eroin deposunu keşfedene kadar. Kendisine gizli bir depo yapar ancak bu ortaya çıktığında çok zor bir duruma düşer. Ayrıca, Claire’le kendisini kaçıran Ethan’dan öç almak isteyen karanlık tarafıyla sürekli savaşmaktadır. Ethan ortaya çıktığında kimsenin herhangi bir sorgulamaya fırsat vermeden ateş eder ve Ethan’ı öldürür.

Geçmiş

Charlie, Londra’da yaşamış olmasına rağmen aslında Manchester’lıdır. Kardeşi Liam’ın solist olduğu Drive Shaft rock grubunun bas gitaristidir. 90′larda çıkarttıkları hit singledan sonra, Liam kendisini ailesiyle daha fazla vakit harcamaya adayarak gruptan uzaklaşır ve grup dağılır. Bundan sonra bir süre takıldığı Lucy isimli kızın çabalarına rağmen, Charlie bir boşluğa girer ve eroin bağımlısı olur.

Uçakta olma sebebi

Drive Shaft’ın geri dönüş turnesi için Los Angeles’a gitmek üzeredir.

İlişkiler

  • Hurley: Yolculuğa çıkmadan önce Hurley ve Charlie aynı hotelde kalmış; bir karede beraber asansörde görüntülenmişlerdir.

Sun

  • Karakter: Sun-Soo Kwon
  • Yaşadığı yer: Seul, Güney Kore
  • Mesleği: Ev hanımı
  • Oyuncu: Yoon-jin Kim

Ada hayatı

Sun, Jin’in eşidir. Adada bitki yetiştirdiği bir bahçesi vardır ve bitkisel tedavi ile ilgili sahip olduğu bilgilerle adadakilere yardımcı olmaktadır. İngilizce bildiği anlaşıldığında, başta kendi kocası olmak üzere herkesi çok şaşırtmıştır.

Geçmiş

Sun, kural tanımayan ve istediğini elde etmek için kendisini hiç birşeyin durduramayacağı ( buna kocasını rüşvete zorlamak da dahil ) bir adam olan Mr.Paik’in kızıdır. Ancak Sun babasının bu yönünü bilmemektedir. Babasının Jin’e olan baskısından haberdar olmayan Sun, kocasının tavırlarındaki değişikliği, aşık olduğu adamın değişmesi şeklinde yorumlamaktadır. Amerika’ya kaçmayı planlamaktadır ve bu nedenle Jae Lee adında, Harvard eğitimi almış Kore’li bir adamdan İngilizce dersleri alır. İlerleyen bölümlerde kocasını Jae Lee ile aldattığı öğrenilir.

Uçakta olma sebebi

Amerika’ya gitmekte olan eşi Jin’e eşlik etmektedir. Havaalanında ondan kaçmayı planlarken hala kocasını sevdiğini farkedince bundan vazgeçmiştir.

İlişkiler

  • Jin: Jin, Sun’ın kocasıdır.

Jin

  • Karakter: Jin-Soo Kwon
  • Yaşadığı yer: Seul, Güney Kore
  • Mesleği: İşadamı
  • Oyuncu: Daniel Dae Kim

Ada hayatı

Jin, Koreli’dir ve Sun’ın kocasıdır. Kendisi ve diğer kazazedeler arasındaki dil ve kültür farklılığından dolayı ( adada İngilizce bilmeyen tek kişidir ) ilk başta kendisini ve eşini diğerlerinden uzaklaştırmıştır. Daha sonra, balık tutma yeteneğini kullanarak diğerleriyle iletişim kurmaya ve arkadaş olmaya çalışmış ve Sun’a seven bir eş olduğunu göstermiştir. Ancak agresif davranışları devam etmekte ve sahip olma düşkünlüğü ile sürekli boğuşmaktadır. Bu ilişkilerinde güvensizliğe yol açmaktadır.

Geçmiş

Jin geleneklerine bağlı bir kasabada fakir bir balıkçının oğlu olarak doğmuştur. Gençliğini, geçmişinin utancından uzaklaştırmaya uğraşarak geçirmiştir. Seul’e otel kapıcısı olarak iş bulmaya gelmiştir ve işinde yükselmeye başlamıştır ancak Sun’a duyduğu aşk nedeniyle kovulmuştur. Sun’la evlenmeye layık bir adam olduğunu Sun’ın babası Mr. Paik’e kanıtlamak için, O’nunla çalışmayı kabul eder. Ancak zamanla bu işin sıradan meslek olmadığını anlamaya başlar. Artık kayınpederi tarafında bir infazcı olarak kullanıldığını bilmektedir. Gittikçe Sun’ı ihmal etmeye başlar ve bu durumu saklamaya çalışması da ilişkilerinde ciddi sorunlara yol açar. Tüm bu sorunlara ek olarak, çiftin bebek sahibi olamamayla ilgili sorunları da vardır.

Uçakta olma sebebi

Jin, Sun’ın babası Mr. Paik’in iki Rolex saat verip, saatlerden birini Lon Angeles’a diğerini Sydney’e götürmesini emretmesi ile yola çıkar. Jin’e tüm yol boyunca izleneciğe dair göz dağı verilmiştir.

İlişkiler

  • Hurley: Hurley’in loto milyoneri olduğu haberi, Jin hükümet görevlisinin evine Sun’ın babasının istekleri doğrultusunda gözdağı vermek için gittiğinde televizyonda görüntülenmiştir.
  • Sun: Jin’in karısıdır.

Sayid

  • Karakter: Sayid Jarrah
  • Yaşadığı yer: Tikrit, Irak
  • Mesleği: Irak Cumhuriyet Koruması’nın İlk İrtibat Subayı
  • Oyuncu: Naveen Andrews

Ada hayatı

Sayid, askeri geçmişinin kendine kazandırdığı fiziksel özellikleri ve matematik, elektronik ve iletişimde olan yeteneğinden dolayı adanın güçlü karakterlerindendir. Geçmişte bir işkenceci, kuralları uygulatan ve ”işbirliği yapmayanlardan ” gerçeği zorla çıkaran biri olması nedeniyle karanlık bir geçmişi de vardır. Ölmeden önce Shannon’ın sevgilisiydi.

Geçmişi

Sayid, 1. Körfez Savaşı’nda, Irak Cumhuriyet Koruma’sında irtibat subayıydı. Amerikalılar tarafından kaçırıldıktan sonra, onların sorgu yargıcı ve işkencecileri olmaya zorlandı. Değiş-tokuş bittiğinde Cumhuriyet Koruması’nda çalışmaya devam etti. İşkence yaptığı mahkumlar arasında Nadia isimli bir kızla tanıştı. Nadia’ya aşık oldu ve kaçmasına yardım etti. Sayid daha sonra tüm zamanını Nadia’yı aramakla geçirdi ve onun hakkında bir bilgiye karşılık olarak, CIA’in Avusturalya’lı bir terorist şebekesini şaşırtmak için düzenlediği bir tuzağa yardım etti. Eski bir kolej arkadaşı (Esam) bir intiharlı bomba planında ele geçirildi ve kullanıldığını anladığında intiharı gerçekleştirdi, Sayid o günü hiç unutamadı.

Uçakta olma sebebi

Nadia’nın Amerika’da olduğunu öğrendikten sonra, onu bulmak için yola çıkmıştı.

İlişkiler

  • Kate: Kate, üvey babasını aramak için toplama ofisine gittiğinde, Sayid’in hikayesi televizyonda oynamaktadır. Kate’in üvey babası Irak’taki yakalama ve toplama operasyonunda görev yapmıştır. ( Üvey babası, Kate’in çocukluğuna dair bir fotoğrafla görüntülenmiştir.)
  • Shannon: Sayid, havaalanında Shannon’dan çantasına bir süreliğine bakmasını rica etmiştir.

Hurley

  • Ka rakter: Hugo “Hurley” Reyes
  • Yaşadığı yer: Los Angeles
  • Mesleği: Bir kutu şirketi ve spor ayakkabı fabrikasının sahibi
  • Oyuncu: Jorge Garcia

Ada hayatı

Adanın en şişmanı olan Hurley, diğerlerine olan yakınlığı ve komikliği ile tanınıyor. Hurley sayıların (4 8 15 16 23 42) lanetli olduğuna inanıyor. Bir dönem Libby’e aşık olmuştur.

Geçmiş

Hurley normal hayatında annesiyle beraber Güney Kaliforniya’da yaşamaktadır. Geçmişinde Santa Rosa Akıl Hastalık’ları hastanesinde tedavi görmüş burada kendisine sayıları veren Leonard Sims isimli adamla tanışmıştır. Hastaneden ayrıldıktan sonra Mr. Cluck’s Chicken Shack isimli fast food restaurantında çalışmaya başlamış ve Starla isimli bir kıza aşık olmuştur. Akıl hastanesinde Leonard Sims’in kendisine verdiği sayılarla loto oynayan Hurley 116 milyon dolar kazanmış ve bugünden itibaren kendini lanetli olarak görmeye başlamıştır. Öyle ki dedesinin ölümünden, yaptığı kazalardan ve çevresinde gerçekleşen tüm kötü olaylardan, kendisinin ve sayıların sorumlu olduğuna inanmıştır.

Uçakta olma sebebi

Sayıların ne anlama geldiğini bildiğine inandığı Sam Toomey isimli adamı bulmak için yola çıktığı Avusturya’dan annesinin doğumgünü için geri dönmektedir. Sam Toomey’in dul karısı Hurley’e; Sam ve Leonard’ın denizci olarak beraber askerlik yaparken Güney Pasifikte yakaladıkları bir frekansta duyduklarını anlatmıştır.

Bağlantılar

  • Charlie: Yolculuğa çıkmadan önce Hurley ve Charlie aynı hotelde kalmış; bir karede beraber asansörde görüntülenmişlerdir.
  • Jin: Hurley’in loto milyoneri olduğu haberi, Jin hükümet görevlisinin evine Sun’ın babasının istekleri doğrultusunda gözdağı vermek için gittiğinde televizyonda görüntülenmiştir.
  • Locke: Locke’un annesi de Hurley ile aynı akıl hastenesinde (Santa Rosa) tedavi görmüştür. Locke’un çalıştığı kutu şirketinin sahibi Hurley’dir. Bir dönem her ikisinin de patronları aynıdır (Randy).
  • Libby: Hurley ve Libby aynı akıl hastanesinde (Santa Rosa) kalmışlardır.
  • Sawyer: Hurley’in büyük ikramiyeyi kazandığını açıklayan loto programında sunuculuk yapan Mary Jo isimli kadın, Outlaws isimli bölümde Sawyer ile beraber olmuştur.
  • Artz: Hurley uçağa yetişmeye çalışırken, Artz metal dedaktörü sırasında gözüküyor.

Locke

  • Karakter: John Locke
  • Yaşadığı yer: Tustin, Kaliforniya
  • Mesleği: Kutu imal eden bir şirkette idareci
  • Oyuncu: Terry O’Quinn

Ada hayatı

Kazadan once belden aşağısı felçli olduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum olan Locke kazadan sonra mucizevi bir biçimde yürüme yeteneğine yeniden kavuşmuştur. Bu yüzden adanın mucizeler yarattığına inanmakta ve kazazedeler adanın sırlarını keşfederse bunun herkesin yararına olacağını düşümektedir. Becerikli bir avcı ve doğa adamdır. Geçmiş bölümlerde ambarı kendisine takıntı haline getirmiştir. Jack ile ters düşen düşünceleri bulunmaktadır.

Geçmiş

Locke bir oyuncakçı dükkanında işçi ve kutu imal eden bir firmada müdür olarak çalışmıştır. Şizofreni hastası olan annesi Emily Annabeth Locke Santa Rosa Akıl Hastanesi’nde yatmaktadır. Bir keresinde Locke’u babası olan Anthony Cooper’a yönlendirmiştir. Cooper ihtiyacı olan böbreği alabilmek için Locke’nin her zaman hayal ettiği baba-oğul ilişkisini kendisine yaşatacakmış gibi rol yapmıştır. Locke öfke kontrolü seanslarında tanıştığı Helen ile duygusal bir bağ kurmuştur.

Uçakta olma sebebi

Walkabout adlı doğa aktivitelerine katılmak için Avustralya’ya gitmiş fakat yürüyemediği anlaşılınca geri gönderilmiştir. Bu Locke’nin dönüş yolculuğudur.

İlişkiler

  • Hurley: İkisinin de patronu aynı kişiydi (Randy). Locke’un çalıştığı kutu imalat firmasının sahibi Hurley’di. Locke’un annesinin 1992-1995′te yattığı Santa Rosa Akıl Hastanesinde Hurley de yatmış ve sayıları orada keşfetmişti.
  • Sayid: Lock’a ait bir flashback’te; Sayid’in sevgilisi Nadia Lock’un müşterisi olarak gözükmüş. Lock Nadia’ya satılık ev konusunda danışmanlık yapmıştır.

Sawyer

  • Karakter: James “Sawyer” Ford
  • Yaşadığı yer: Knoxville, TN
  • Mesleği: Dolandırıcı
  • Oyuncu: Josh Holloway

Ada hayatı

Sawyer ilk başta cahil beyaz Amerikalı profili çizer ancak ilk bakışın yanıltıcı olduğunu daha sonraları anlarız. Sawyer her türlü durumda kendine çıkar sağlamayı başarır. Adanın zulacısı olan Sawyer, kazadan sonra uçaktaki sahipsiz malları saklayıp adada bir karaborsa oluşturur. Çizmeyi sevdiği köylü imajının aksine birçok bölümde kitap kurdu olarak görülüyor. Adadan önceki yaşamında kadınlara düşünlüğü bilinen Sawyer’ın adadaki favorisi Kate.

Geçmiş

Tennessee’de büyüyen Sawyer çok zorlu bir çoçukluk yaşamıştır. Bir dolandırıcı tarafından dolandırılan annesi bütün parasını kaybeder. Bunun üzerine babası annesini öldürür ve intihar eder. ‘James Ford’ ismiyle doğar ancak hayatını mahveden adamın adı olan ‘Sawyer’ı kullanmaya başlar. Hayatının amacı intikamını almak olmuştur. İronik şekilde Sawyer’ın kişiliğine bürünür ve kendisi de bir dolandırıcı haline gelir. Sawyer olduğuna inandığı Frank Duckett’i öldürmek için Avustralya’ya gider ancak aradığı adam olmadığını öğrenir.

Uçakta olma sebebi

Önemsiz suçları yüzünden Avustralya polisi tarafından sınırdışı edilir ve Amerika’ya geri gönderilir. Adam öldürme suçundan hiçbir zaman yakalanmaz.

İlişkiler

  • Boone: Sidney’deki polis karakolunda aynı sahneyi paylaştılar. Sawyer tutuklanıyor ve Boone kızkardeşini arıyordu.
  • Jack: Jack’in babasıyla ölümünden hemen önce Sidney’deki bir barda tanışmıştır.
  • Kate: Kate’in annesinin çalıştığı lokantaya giden Sawyer, Kate’in annesi ile sohbet eder.

Kate

  • Karakter: Katherine “Kate” Austen
  • Yaşadığı yer: Iowa
  • Mesleği: Bilinmiyor
  • Oyuncu: Evangeline Lilly

Ada hayatı

Tatlı ve masum görünümüyle dikkat çeken Kate aslında karanlık geçmişi olan bir kanun kaçağıdır. Adada iz sürme, ağaçlara tırmanma, silah kullanma konusundaki becerileri ön plandadır. Jack ve Sawyer ile bir aşk üçgeninin içinde bulunaktadır.

Geçmiş

Iowa’lı olan Kate Diane Jensen’in kızıdır. Kısmen asker olan üvey babası Sam Austen tarafından yetiştirilmiştir. Kate annesinin sevgilisini (yüksek ihtimalle biyolojik babasını) fesat davranışları yüzünden öldürmüş ve annesini sigortadan gelen parayla bırakmıştır ancak annesi onu yakalandığı kanserin son safhalarında bile asla affetmemiştir. Bu olaydan sonra Kate bir kanun kaçağıdır ve çocukluk aşkı olan Tom’un da istemeyerek bu olaylara karışmasına sebep olmuştur ve Tom polisin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybetmiştir. Daha sonrasında işlediği suçların tümünü kendi izini kaybettirmek için veya eskiden Tom’a ait olan oyuncak uçağı elde etmek için işlemiştir. Bir çiftlikte çalışarak saklanma planıyla Avustralya’ya gitmiştir ancak neredeyse babası gibi gördüğü tek kollu çiftçi kendisini ele vermiştir.

Uçakta olma sebebi

Ulusal Polis Müdürü Edward Mars tarafından Amerika gözetimine geri götürülmekteydi.

İlişkiler

  • Sawyer: Kate’in gitmesinden hemen sonra annesinin çalıstığı lokantaya giren Sawyer, Diana ile sohbet eder.
  • Sayid: Kate babasının askeri ofisine gittiğinde televizyonda Sayid’in hikayesi vardır. Irak’ta Sayid’in yakalanmasında Kate’in babasının da rolü vardır.

Jack


Karakter: Dr. Jack Shephard
Yaşadığı yer:
Los Angeles
Mesleği:
Cerrah
Oyuncu:
Matthew Fox

Ada hayatı

Jack kazazede grubundaki tek doktordur. Tıbbi bilgilerine ilaveten koordine etme ve karar alma konusundaki becerileri kendi isteği dışında onu grubun lideri haline getirmiş. Her şeyin bilimsel bir açıklaması olduğuna inanan Jack, insanların yalnız kendi çıkarları doğrultunda hareket ettiğine inanır ve aynı zamanda bir idealisttir. Ana-Lucia ve Kate ile flört etmiştir.

Geçmiş

Kaliforniya Los Angees’ta yaşayan Jack, St. Sebastian Hastanesi’nde cerrah olarak çalışmaktadır. Hayatını kurtardığı hastası Sarah’a aşık olup evlenmişler ancak daha sonra boşanmışlardır. Kendisi gibi doktor olan babası Christian Shephard, Jack kendisinin alkollü ameliyat yapmaktığını ortaya çıkarana kadar aynı hastanede baş hekimlik yapmaktadır. Daha sonra Avustralya’ya kaçmış ve Jack de babasını eve geri getirmek için peşinden gitmiştir. Ancak orada babasıyla olan sorunlarını çözemeden babasının kalp krizinden öldüğünü öğrenmiştir.

Uçakta olma sebebi

Jack yolculuğa babasının cenazesini Kaliforniya’daki cenazeye götürmek için çıkmıştır.

Bağlantılar

  • Ana Lucia: Sidney Havaalanında beraber bir içki içtiler ve flört ettiler.
  • Boone: Jack müstakbel eşine ameliyatta öncelik verince Boone’un üvey babası Adam Rutherford’u kaybeder.
  • Desmond: Jack’in ameliyattaki başarısızlığından sonra Los Angeles Stadyumu’nda koşarken karşılaşmışlardır. (Desmond Jack’e ‘bir sonraki hayatta görüşürüz’ demiştir)
  • Sawyer: Jack’in babası ölümünden hemen önce Sawyer’la Sidney’deki bir barda tanışmıştır.
  • Shannon: Jack müstakbel eşine ameliyatta öncelik verince Shannon’un babası Adam Rutherford’u kaybeder.

Dharma sembolleri

Dizide yer alan Dharma sembolleri ve sembollerin görüntülendiği sahneler bu başlık altında toplanmıştır.

  • Sembol adı: Dharma Main
  • Sembol: Dharma
  • LOST Experience videosunda ve 3. sezon 1. bölümde şampuan, sabun, ketçap gibi ürünlerin üzerinde göründü.
  • Sembol adı: Dharma Swan
  • Sembol: Kuğu
  • Dizinin farklı bölümlerinde; üçüncü istasyonda, Swan isimli ambarda ve Swan oryantasyonunda göründü .
  • Sembol adı: Dharma Pearl
  • Sembol: İnci
  • Dizinin farklı bölümlerinde; beşinci istasyonda, Pearl isimli ambarda göründü.

  • Sembol adı: Dharma Arrow
  • Sembol: Ok
  • Dizinin farklı bölümlerinde; Arrow istasyonunda ve Locke’un istasyon kapısında gördüğü haritada göründü.

  • Sembol adı: Dharma Staff
  • Sembol: Caduceus
  • Dizinin farklı bölümlerinde; Dharma çalışanlarına ait medikal istasyonlarda ve Locke’un haritasında göründü.

  • Sembol adı: Dharma Hydra
  • Sembol: Hydra
  • 3. sezon 1. bölümde su altı ambarı Hydra’da göründü. Üzerindeki sembol Yunan mitolojisindeki Hydra‘dır.

  • Sembol adı: Dharma Sri Lanka
  • Sembol: Üç daire
  • Hanso Exposed sitesinde “FVH7N” kodu girildiğinde görülüyor. Henüz resmi bir isim verilmemiş.

  • Sembol adı: Dharma Door
  • Sembol: Kapı
  • Sahte bir kapının üzerinde görüntülenmiştir. Üzerinde tek çizgi kapının gerçek olmadığını gösterir.

  • Sembol adı: Dharma Psychology
  • Sembol: Alvor Hanso silüeti
  • Psikoloji oryantasyon videosunda görüntülenmiştir. Üzerindeki sembol Alvar Hanso silüeti olarak kabul edilir.

  • Sembol adı: Dharma Flame
  • Sembol: Alev
  • İlk olarak Locke’un haritasında “The Flame” ismi ile görüntülenmiştir. 3. sezonda Flame istasyonunu görüyoruz.

  • Sembol adı: Dharma Line
  • Sembol: Çizgi
  • Bir bölümde köpekbalığı kuyruğunda görüntülenmiştir. Net olmadığı için çizgi yerine Dharma yazdığı da kabul edilir.

Özgürlük Heykeli benzerliği

Detaylarında birçok şeyin saklı olduğunu bildiğimiz Lost’ta, cevaplanmasını beklediğimiz soruların sayısı gittikçe artıyor. Bu sorulardan bir tanesi de hiç şüphesiz, ikinci sezonda Sayid, Jin ve Sun’ın botla giderken gördükleri heykel kalıntısı. Bildiğiniz gibi bu heykelin ne olabileceği uzun süre tartışıldı; fakat bir Lost sever kendi teorisi üzerinde çalışırken tesadüfen bir şeyi fark etti ve açıkçası bu kafaları daha da çok bulandırdı.


Sayid’in gördüğü Ada kıyısında bulunan heykel kalıntısı


Bu da Özgürlük Heykeli’nin ayağı

Gördüğümüz heykel parçası, Özgürlük Heykeli’nin ayağı ile şaşılacak benzenlikler taşıyor. Ekleme yerlerinden, parmak yapılarından tutun, ayaklarındaki sandalete kadar birçok şey aynı gibi görünüyor. Yalnız tek fark var: Birinde beş birinde dört parmak var. Acaba bu da tahribatın getirdiği bir sonuç mu? Yani bizim heykelimizin de belki önceden beş parmağı vardı; fakat çeşitli sebeplerle kırıldı. Bir başka ihtimal de şu: Özgürlük Heykeli’nin beşinci parmağı oldukça geride duruyor. Bu yüzden belki de beşinci parmak Sayid’in görüş açısına girmiyordu ve biz heykeli dört parmaklı zannettik.

Hanso Foundation




Hanso Foundation, Alvar Hanso tarafından “Daha iyi yarınlar için” mottosuyla kurulmuş, yaptığı araştırmalar ile insan hayatını korumayı hedefleyen bir şirkettir. İlk olarak Swan oryantasyon filminde de bahsedildiği gibi Hanso Foundation aynı zamanda Dharma Initiative finansmanını sağlamaktadır. Şirkete ait merkez ofisin Kopenhag, Danimarka’da olduğu biliniyor.

Hanso Vakfı Projeleri

Vakfın bilinen en az yedi aktif projesi bulunuyor. Hanso sözcüsü Hugh McIntyre, Jimmy Kimmel Live programında yaptığı açıklamada; Dharma Initiative’in de bir zamanlar vakfa bağlı bir proje olduğunu fakat projenin 1987 yılında sonlandırıldığını söylüyor.

Mathematical Forecasting Initiative
Mathematical Forecasting Initiative, Hanso Vakfı’nın kapsadığı aktif projelerden biri. Vakfın amacı, geleceğe ait olaylar ve trendler hakkında gerçek zaman durumlarını değerlendirerek doğru tahminler yapmak ve matematiksel modeller yaratmaktır.

“Gelecek keşfedilmemiş olarak kalmak zorunda değil.”
Alvar Hanso

Worldwide Wellness and Prevention Development Program
Bu proje, Hanso Vakfı tarafından yapılan işlerin “kalbi ve ruhu” olarak tanımlanıyor. Programda sağlık, beslenme ve felaket önleme üzerine eğitici çalışmalar yapılıyor. Program yerel sağlık birimleri, kamu hizmet birimleri ve üreticiler ile ortak bir çalışma içerisinde bulunuyor.

“Tedbir, günümüzde insanların daha uzun yaşamasındaki en önemli faktördür. Artık insanlık için, minimum zaman ve eforla daha uzun ve sağlık yaşamın nasıl sağlandığını anlama vakti gelmiştir.”
Alvar Hanso

Mental Health Appeal
Projenin amacı akıl hastalarınının dünya çapındaki kliniklerde en iyi şekilde bakılmasını sağlamaktır.

“Bir toplum en parlak bireyleri ile değil, en parlak bireylerinin diğerlerini nasıl aydınlattığı ile ölçümlendirilebilir.”
Alvar Hanso

Electromagnetic Research Initiative
Bu proje geniş bir alanda yaptığı elektromanyetik araştırmalar ile anılıyor. Bu projenin amacı, insanoğlunun elektromanyetizmin gücünü keşfine bir adım daha yakınlaşmasını sağlamak.

“Dünyanın nereye gittiğini anlamak için önce dünyanın nasıl varolduğunu anlamak gerekir.”
Alvar Hanso

Institute for Genomic Advancement
Bu proje genetik araştırmalar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Institute for Genomic Advancement, annesini nadir görülen genetik bir bozukluk sonrasında kaybeden Dr. Thomas Werner Mittelwerk tarafından yönetilmektedir.

“Eğer insanoğlunun dışa dönük girişimleri, bizi bugün içinde bulunduğumuz tehlikeli dünyaya taşıdıysa, aynı şekilde insanoğlunun içe dönük girişimleri hepimizi özgür kılacaktır”
Dr. Thomas Werner Mittelwerk

Life Extension Project
Bu projenin amacı insan ömrünü uzatmaktır. Proje dahilinde yapılan bir deney ile Joop isimli bir orangutanın 105 yıl yaşatılması sağlanmıştır.

“Yeterli zaman olduğu sürece insanoğlunun başaramayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olmadığı gibi gelecek nesillere aktarılamayacak olan deneyim de yoktur. ”
Alvar Hanso

Educational Outreach Imperative
Diğer projeler gibi bu projede Hanso Vakfı tarafından yönetilse de, bu projenin amaçlarına yönelik detaylar henüz açıklanmamıştır.

Hanso Vakfı Çalışanları

* Alvar Hanso - CEO ve Kurucu
* Thomas Mittelwerk, Başkan ve Teknoloji Şefi
* Hugh McIntyre, İletişim Direktörü
* Peter Thompson, Başkan yardımcısı, Avukat ve Genel Sekreter
* Jacob Vanderfield, Direktör
* Liddy Wales, Direktör
* Lawrence Peck, Direktör
* Dick Cheever, Direktör
* Bill Flood, Direktör
* Sam Hicks, Direktör

Bahsi Geçen Yerler

J.J. Abrahams’ın yönettiği Mission Impossible III filminin sonunda Hanso vakfına özel teşekkür iletilmiştir.

Mittelos Bioscience




Evet! “Mittelos Bioscience da nedir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Mittelos Bioscience Not in Portland isimli 3. sezon 7. bölümde karşılaştığımız bir araştırma laboratuarı. “Mittelos Bioscience’ı önemli kılan nedir?” sorusunun cevabını da almak istiyorsanız öncelikli olarak 3. sezon 7. bölümü izlemenizi daha sonra diziye yeni boyut kazandıran “Mittelos Bioscience” yazısının devamını okumanızı öneriyoruz. Yazının bundan sonraki kısmında “Mittelos Bioscience” hakkında spoiler içerebilecek detaylı bilgiler yer almaktadır.


Öncelikli olarak Lost ipuçları isimli yazıda sizler çevirisini yaptığımız röportajı tekrar okumanızı öneriyoruz. Röportajdan alıntı yaparak Mittelos Bioscience’ı açıklamaya başlayalım.

BİRİNCİ SEZONDA JACK VE KATE’İN MAĞARADA BULDUĞU İKİ İSKELETİN ANLAMI/ÖNEMİ NEDİR?
Calrton Cuse: Bu sorunun cevabı adanın zaman akışında saklı. Bunun hakkında çok fazla konuşmak istemiyoruz ama 7 Şubat’ta yayınlanan bölümde birkaç tane ipucu bulunuyor. Bunlardan biri bir anagram. Bu anagram iskeletlere ışık tutuyor ve sezonun ilerleyen haftalarında çözülecek olan daha büyük bir gizemin çözülmesinde önemli bir ipucu görevi üstleniyor.

Anagram

Röportajda bahsi geçen anagramımız Mittelos. Mittelos anagramı Lost Time‘ı işaret ediyor.

Mittelos > Lost Time

Mittelos Bioscience Projeleri

www.mittelosbioscience.com/projects.html adresinden Mittelos Bioscience proje veritabanına ulaşılabiliyor. Veritabanına ulaşabilmek için sizden bir kullanıcı adı ve şifre isteniyor.

Kullanıcı adı: jburke
Şifre: rachel

Kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapıldığında karşımıza FUTURE PROJECT (Gelecek proje) ve CURRENT PROJECT (Güncel proje) başlıklı iki proje çıkıyor. Future Project’e giriş engellenmiş. Fakat Current Project görüntülenebiliyor.

Current Project

Current Project’e tıklandığında karşımıza dizi için verilebilecek en ilginç ipuçlarından birkaçı çıkıyor. Hazırsanız açıklıyoruz… “Üçüncü Ada!” Evet bugüne kadar dizide görüntülenen adalara bir üçüncüsü daha ekleniyor. Hala ikinci ada var mı diye düşünenler için daha kafa karıştırıcı olacağı kesin fakat sitedeki haritada görüldüğü üzere “Observation Island” isimli üçüncü bir adamız daha var.

Üç farklı ada

EXPERIMENTAL ISLAND (deney adası)
* Electromagnetic Research (elekromanyetik araştırma)
* Medical Station (Medikal -tıbbi- merkez)
* Observation & Conditioning (gözlem -inceleme- ve )

CONTROL ISLAND (kontrol adası)
* Zoological Research (zoolojik araştırma)
* Indoctrination Facility (aşılama tesisi)
* Quarry (taş ocağı)

OBSERVATION ISLAND (Gözlem -inceleme- adası)
* Security (güvenlik)
* Supply Depot (teçhizat deposu)
* Casimir Studies (Casimir çalışmaları)

Juliet’e mesaj

Current Project sayfası görüntülenirken ekrana yeni bir mesajınız var uyarısı çıkıyor. Uyarı tıkladığında ise Juliet’in kardeşinin yazmış olduğu bir mesajı görüyoruz. Mesajın içinde bahsi geçen videoya ulaşmak için http://one.revver.com/watch/165062/flv/affiliate/62101 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Video Metni

Juliet, Juliet it’s me. I’ve been trying to contact you for years and warn you. Since I knew they were coming to get you. Since before you left. This is the only way. Communications out there Juliet. But Hanso has been doing experiments on humans for years and you’re in one. The (inaudible) experiment. You are one. We all are. The hanso foundation, the JWC, Widmore Corporation, Mittelos Biosciences. It’s all the same Juliet. Over a century they’ve been in control they’ve been killing us. They were trafficking slaves in the 1800’s not to sell. They’re going to KILL YOU!. And they were the ones who commissioned Valenzetti. Still doing experiments on humans. Just don’t let them know that I contacted.

Executive Bios

Sitede Executive Bios linkine tıklandığında Mittelos Bioscience idari yetkililerine ait bilgiler görülüyor. İdari yetkililer arasında ilk dikkati çekenler Juliet Burke ve Ethan Rom oluyor. Açıklamalara göre Ethan’ın genom (gametlerde bulunan kromozomlar) projelerinden sorumlu olduğu, Juliet’in ise başkanlık görevinin yanı sıra üreme biriminde görev aldığı görülüyor.

Uyarı

www.mittelosbioscience.org sitesinin Lost dizisi ekibi tarafından mı, yoksa diziden bağımsız olarak bir dizi hayranı tarafından mı hazırlandığı kesinlik kazanmamıştır.

23 numaralı oda




23 numaralı oda, Not in Portland isimli 3. sezon, 7. bölümde, Alex’in sevgilisi Karl’ın tutulduğu Hydra istasyonuna ait olan binada yer alıyor. 23 numaralı odaya girdiğinde Karl’ı bir sandalyaye koluna içinde muhtemelen uyuşturucu olan bir serum bağlanmış şekilde, gözünde LED’li ve büyüteçli gözlüklerle gördük. Karl’a izlettirilen beyin yıkama videosundaki görüntülerde Hanso Vakfı‘nın kurusucu olan Alvar Hanso ve Dharma Initiative kurucularından Gerald DeGroot gibi detaylar yer alıyordu. Haberin devamında Karl’a izlettirilen videoya ait detayları görebilirsiniz.

Lost Experience ile Bağlantısı

Karl’ın izlediği videonun bir benzeri, ‘Psikolojik Test Videosu’ adıyla Lost Experience’ta yer alıyor. Bu video, yazısız ve sessiz 115 rastgele görüntüden oluşuyor.

Videodaki sesler

Beyin yıkama videosundaki sesler tersten dinlendiğinde bir kadının “Only fools are enslaved by space and time” yani “Sadece aptallar uzay ve zamanın esiridir” dediği duyuluyor. Benzer sözler “Uzay ve Zaman Üzerine Budist Yaklaşımı” adlı Dharma konuşmasında da şöyle yer alıyor:

“Akıllı olanlar uzay ve zamanı mükemmel şekilde kullanmayı bilirler. Özgür ve uyum içerisinde bir yaşam sürerler. Aptallar uzay ve zamanın esiridir. Tüm gün oradan oraya koşuşturmakla meşguldürler. Aptal ya da akıllı, fark ortadadır.”

Jacob


Görüntülerden birinde “God loves you as He loved Jacob” metni gözüküyor. İncil uyarlaması olduğu düşünülen bu metindeki Jacob’un; “I do” isimli bölümde Danny’nin Jack için “Jacob’un listesinde değildi” cümlesindeki Jacob olup olmadığı bilinmiyor.

Clockwork Orange

Benzeri beyin yıkama sahneleri Kubrick yapımı “A Clockwork Orange” filminde de kullanılmıştır.

Görüntüler






Adadaki yeni anahtar




3. sezon 10. bölüm için yayınlanan tanıtım videoları beraberinde, dizide olduğu gibi soru işaretlerini getirdi. Tanıtım videolarında Vincent’ı ağzında bir cesete ait bir kol ve bir anahtarla gördük. Buna göre cevap arayan sorular arasında;

- Vincent’ın ağzında taşıdığı kol kime ait?
- Vincent’ın taşıdığı anahtar nereye ait?

gibi sorular yer alıyor. İlk tahminler kolun Mr. Eko’nun kardeşi Yemi’ye ait olduğu, anahtarın ise Desmond’un hatch patlamadan önce kullandığı anahtar olduğu yönündeydi. Minik bir araştırma ve bir sonraki ilerleyen görüntülerini yorumlayarak kolun kime ve anahtarın ise nereye ait olabileceğini yorumladık. Spoiler olabilecek bu yorum için yazının devamını görüntülüyebilirsiniz.


Tanıtım videolarında Vincent ağzında bir cesete ait bir kol ve bir anahtarla görülüyor. İlerleyen görüntülerde ise Sawyer, Jin ve Hurley’i yanlarında bir cesetle birlikte, eski bir Volkswagen minibüste otururken görüyoruz. Bu noktada kolun Mr. Eko’nun kardeşi Yemi’ye değil görülen bu cesete ait olduğunu söyleyebiliriz. Anahtara gelince; Volkswagen minibüs görüntüsü doğrultusunda anahtarın minibüse ait olabileceğini ihtimali değerlendirdik. O döneme ait Volkswagen minibüs anahtarları ile Vincent’ın ağzında taşıdığı anahtar karşılaştırıldığında formlarının birebir aynı olduğu görülüyor. Özetlemek gerekirse; kol minibüse dayalı olan cesede, anahtar ise Volkswagen minibüse ait.

Adem ve Havva (Siyah-Beyaz taşlar)



“House of the Rising Sun” adlı 1. sezonun 6. bölümünde Jack, mağarada iki ceset bulur. John Locke bu cesetlere “Adem ve Havva” adını verir. Cesetlerin üzerindeki kıyafetlere bakıldığında bu cesetlerin yaklaşık 40-50 yıl önce öldüğü sonucu çıkartılabilir. Cesetlerin üstündeki küçük çantanın içinden de biri siyah, diğeri beyaz olmak üzere iki taş çıkar. Jack bu taşları alır ve Locke ona ne bulduğunu sorduğunda cevap vermekten kaçınır. Yazının devamında Adem-Havva ve siyah-beyaz taşlar ile ilgili detaylar ve teorilere ulaşabilirsiniz.

Röportajlar

Senaristlerle yapılan bir röportajda kendilerine mağarada bulunan bu cesetlerin ne anlama geldiği sorulduğunda; bu konuda fazla bir şey söylemek istemediklerini belirtmiş ve cevabın adanın zaman akışıyla ilgili olduğunu ifade etmişlerdir.

Cesetlerle ilgili üzerinde düşünülmesi gereken iki soru öne çıkıyor:

- Adem ve Havva adı verilen bu cesetler kim?
- Cesetlerin üzerinden çıkan siyah ve beyaz taşların anlamı ne?

Simyacı

Taşlarla ilgili birkaç teori var. Aslında bu teoriler farklı gibi görünse de sonunda hepsi aynı yere çıkıyor. Teorilerden birincisi ülkemizde de yayımlanan ve bir dönem çok ilgi gören Paulo Coelho’nun; kaderi, talihi ve insanın evrendeki yerini sorguladığı “Simyacı” adlı romanına dayanıyor. Coelho’nun Simyacı hikâyesinin de Binbir Gece Masalları’na dayandığını hatırlatarak teoriye geçelim:

Urim ve Thummim

Kitabın kahramanına, Kral olarak adlandırılan dini bir kişilik tarafından, biri siyah diğeri beyaz iki taş verilir. Bu taşların isimleri: Urim ve Thummim’dir (Işık ve Aydınlık). Hikâyeye göre taşların, Tanrı’nın gösterdiği yolda ilerlemek için doğruyu ya da yanlışı gösterme gücü mevcuttur. Kahraman kararsız kaldığında taşları çıkarır ve bir “evet-hayır” sorusu yöneltir. Eğer beyaz taş parlarsa cevap evet, siyah taş parlarsa da cevap hayır olur.

Taşlarla ilgili bu inanca, Musevi ve Hıristiyan kaynaklarında da rastlanıyor. Taşların isimleri ve görevleri de aynı. Ancak bu taşlar, (Karar Zırhı / Breastplate of Judgement) Hoshen (Choshen-Chosen) adı verilen bir zırhla birlikte kullanılıyor (Exodus 28:17-21). Bu zırhın üzeri 4×3 şeklinde sıralanmış 12 adet değerli taşla kaplı. Bu 12 taş, 12 İsrail kabilesini temsil ediyor ve üzerlerine bu 12 kabilenin isimleri kazınmış. Bunlardan birinin Jacob olduğunu ve bu zırhı Musa’nın yardımcısı Aaron’un da giydiğini ek bilgi olarak aktaralım. Bu taşlara sahip olmak önemli bir güç sayılıyor.

Teoriler

Adem ve Havva’nın kim olduklarına gelince; bu konudaki teoriler, gerekçeleriyle birlikte şöyle:

• Dharma öncesinden kalma bir ada yerlisi çift.
• Black Rock’tan kurtulan insanlar.
• Sığınakta daha önce görev yapmış insanlar.
• 815 numaralı uçuştan kurtulan iki kişi. (Adadaki zamanı ve bu zamanın dünya zamanından farklılığını dikkate alırsak, bu iki ceset, Jack ve Kate’i bekleyen gelecek olabilir.)
• Desmond ve Penelope. (Penelope patlamadan sonra adanın yerini tespit ederek adaya gelmiş ve Desmond’la birlikte kalmış olabilir.)